Fiziksel Analiz Laboratuvarı
Gıda, yem ve bu ürünlerin üretim aşamasında kullanılan maddelerin ve gıda işletmelerinde kullanılan su numunelerinin kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin yanında fiziksel özellikleri de önem taşımaktadır.
Fiziksel analizler ifadesi genellikle ürünün fiziki özelliklerini akla getirmekte ve bu nedenle önemsiz analizlermiş gibi değerlendirilmektedir. Fiziki özelliklere ortaya koyan analizler (örn: renk, koku, tat, irilik, ağırlık kontrolü vb.) gıda ürünlerinin doğrudan kalitesini etkilemektedir. Yabancı madde sınıfına giren taş, toprak, çivi, cam, kıl gibi maddeler ise; ürünün kalitesini doğrudan etkilemesinin yanında, mikrobiyel kontaminasyona ve çeşitli yaralanmalara hatta can kaybına yol açabilmektedir.
Gıda, yem ve hammaddelerinde yabancı bir maddenin tespit edilmesi, aynı zamanda bu ürünlerin sınıflandırılması, saklanma koşulları ve başka niteliklerinin belirlenmesi açısından da önem taşımaktadır.
Fiziksel Analiz Laboratuvarımızda; gıda, yem ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan maddelerin ve gıda işletmelerinde kullanılan su numunelerinin analizleri yapılmaktadır.
Türk Gıda Kodeksi ürün tebliğleri ve ilgili mevzuatlarda yer alan kriterler kapsamındaki analizler yapılırken ulusal ve uluslararası yöntemler kullanılmaktadır.
ANA HİZMET KONULARI
Rutubet, Kül, pH, Brix, Kırılma İndisi, Organoleptik Analizler, Ağırlık Kontrolü, Yabancı Madde ve Fiziksel Kusurlar, Tat, Koku, Renk vb.
MEVCUT CİHAZLAR
. Hassas Terazi,
. Etüv
. Kül Fırını,
. Refraktometre,
. pH Metre,
. İletkenlikölçer